Mediation
Als je in staat bent om met elkaar te overleggen, kun je meestal via mediation afspraken maken met elkaar. In de mediation bespreek je samen de gevolgen van de scheiding, onder begeleiding van een neutrale mediator, die bij de gesprekken aanwezig is. De mediator legt de afspraken vast in een convenant dat door jullie allebei wordt getekend. De procedure bij de rechtbank verloopt daarna helemaal schriftelijk. Je hoeft niet zelf naar de rechtbank toe.
De gemiddelde duur van een mediation, inclusief de procedure bij de rechtbank, is 3 tot 8 maanden.
LET OP: Kies wel een deskundige, gespecialiseerde familiemediator*, die je ook kan adviseren over de financiële en fiscale gevolgen van de keuzes die je maakt. Zo voorkom je dat er afspraken worden vastgelegd, die in de praktijk niet goed werken en achteraf nieuwe discussies oproepen, waardoor soms alsnog een procedure via de rechter nodig is.
(*) Een vFAS-advocaat-mediator is lid van de vereniging van Familie- en erfrechtadvocaten Scheidingsmediators en gespecialiseerd in het begeleiden van echtscheidingen. Specifieke kernwaarden voor een vFAS-advocaat-mediator zijn transparantie, oplossingsgerichtheid, constructief zijn, respectvol handelen, zorgvuldigheid, betrokkenheid en inlevingsvermogen.
Advocaat
Lukt het niet om samen afspraken te maken of heb je behoefte aan een eigen adviseur, die met je meedenkt over wat voor jou belangrijk is, dan kun je voor jezelf een advocaat inschakelen. Een gespecialiseerde familierechtadvocaat** zal ook dan altijd proberen het overleg met jouw ex-partner (en diens advocaat) te zoeken, waardoor de scheiding toch op een respectvolle manier kan verlopen en soms lukt het met een advocaat aan beide kanten om alsnog afspraken te maken die in een convenant worden vastgelegd, zodat je niet zelf naar de rechter hoeft.
** Overlegscheidingsadvocaten zijn allemaal vFAS-advocaat-mediator en zij zijn ook lid van de VvCP (Vereniging van Collaborative Professionals).
Is het niet mogelijk om afspraken te maken, dan moet de rechter beslissingen nemen over de gevolgen van de scheiding. Zo’n procedure kan soms jaren in beslag nemen, zeker als de partijen het over veel onderwerpen oneens zijn en blijven.
Overlegscheiding
Staan er grote juridische, financiële of fiscale belangen op het spel en wil je wel in een vorm van mediation overleggen, maar ook de ondersteuning hebben van een eigen advocaat, van wie je zeker weet dat deze met de andere advocaat samenwerkt? Dan kun je kiezen voor de overlegscheiding. Hierin spreken de advocaten** van tevoren af dat zij als team met elkaar zullen samenwerken en – net als in een normale mediation – niet individueel naar de rechter gaan. Aan het team kan – afhankelijk van de situatie – een gezamenlijke, neutrale coach of financieel expert worden toegevoegd, voor specifieke deskundigheid. De duur van deze procedure is ongeveer gelijk aan de duur van een mediation, afhankelijk van de complexiteit van jouw situatie.