Scheiding en kinderen

Foto: Freepik
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Kinderen hebben een belangrijke positie bij een scheiding. Er zijn veel dingen waar je aan kunt en zelfs wel moet denken.

Hoe vertel ik het mijn kinderen en wanneer? 

Vertel het de kinderen pas wanneer het zeker is dat jullie uit elkaar gaan. Maar wees nog wel op tijd: zorg ervoor dat de kinderen het een paar weken van tevoren weten.

Welke afspraken moeten we maken over de kinderen?

Ouders die uit elkaar gaan, doen er goed aan een ouderschapsplan op te stellen. Voor gehuwde en geregistreerde ouders, met of zonder gezamenlijk gezag, en samenwonende ouders met gezamenlijk gezag, zijn dat verplicht.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor de kinderen?

Voor alle gezinsleden is een scheiding een ingrijpende gebeurtenis. Een scheiding is een opeenvolging van gebeurtenissen en ervaringen die ingrijpende gevolgen kan hebben voor het kind in de periode voorafgaand aan, tijdens en na de scheiding.

Ouderschapsplan, waarom helpt het?

Een ouderschapsplan is er ook voor als jullie niet getrouwd zijn. Het ouderschapsplan kan een belangrijke leidraad zijn bij het scheppen van duidelijkheid in de afspraken die jullie met elkaar maken. Hoe gedetailleerder, hoe duidelijker.

Handvatten om kinderen te kunnen ondersteunen tijdens en na de scheiding.

Welke belangrijke plekken of personen rondom jouw kind kunnen helpen?

Wat heb ik nodig om gezamenlijke ouderschap vorm te geven?

Wanneer jullie samen kinderen hebben, zullen jullie een nieuwe relatie in de vorm van gezamenlijk ouderschap moeten vormgeven. Vaak werken de oude (communicatie) patronen in deze nieuwe ouderrelatie door.