Bij een scheiding komen er ontzettend veel dingen op je af. Hier vind je een overzicht van veel voorkomende vragen en de bijbehorende antwoorden.
Hoe verloopt een echtscheidingsprocedure?
Een echtscheiding wordt altijd uitgesproken door de rechter. Je hebt altijd een advocaat nodig voor de procedure bij de rechtbank. Hoe de procedure verloopt is afhankelijk van de vraag of er voorafgaand aan de procedure al afspraken zijn gemaakt tussen de partners, die zijn vastgelegd in een convenant (en een ouderschapsplan).
Hoe werkt scheiden bij samenwonen?
Het scheidingsproces van samenwoners is anders dan bij stellen die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.
Scheiden van tafel en bed, hoe zit dat precies?
Een veel gehoord misverstand is dat je van tafel en bed gescheiden bent als de getrouwde partners niet meer samen onder een dak wonen, bijvoorbeeld in de aanloop naar een echtscheiding. Een scheiding van tafel en bed is echter een officiële beslissing van de rechtbank.
Hoe werkt scheiden bij geregistreerd partnerschap?
Een geregistreerd partnerschap lijkt in veel opzichten op een huwelijk. Het belangrijkste verschil is eigenlijk het ‘ja’-woord, dat niet nodig is bij een geregistreerd partnerschap. Daarnaast kan de scheiding anders verlopen.
Door wie laat ik mij bijstaan? Kies ik voor een advocaat? En zo ja, welke? Of kies ik een mediator?
In de mediation bespreken jullie samen de gevolgen van de scheiding, onder begeleiding van een neutrale mediator, die bij de gesprekken aanwezig is.
Waar hangt de duur van een scheiding vanaf?
Hoe lang een scheiding duurt hangt vooral af van de vraag hoe jullie met elkaar omgaan.
Partner- en kinderalimentatie
Alimentatie is een bijdrage in de kosten van de ex-partner of van de kinderen, die betaald wordt na een echtscheiding of na de ontbinding van een geregistreerd partnerschap.
Een eigen bedrijf en scheiden
Voor een ondernemer die gaat scheiden, kan een scheiding erg ingewikkeld zijn.
Waar heb ik recht op als ik ga scheiden?
Een scheiding betekent vaak een grote verandering op financieel gebied. Dit brengt bij de scheidende partijen grote onzekerheden met zich mee. In grote lijnen zijn er drie financiële aandachtspunten, waarover bij een scheiding regelingen getroffen moeten worden: het toekomstige inkomen (alimentatie), de bezittingen en schulden en het pensioen.
Kan ik in het huis blijven wonen? Welke stappen moet ik nemen m.b.t. huisvesting?
Koopwoning, huurwoning, urgentie… Ik heb een dak boven mijn hoofd nodig. Wat kan ik doen?