Hoe werkt scheiden bij geregistreerd partnerschap?

Scheiden voor geregistreerde partners

Een geregistreerd partnerschap lijkt in veel opzichten op een huwelijk. Het belangrijkste verschil is eigenlijk het ‘ja’-woord, dat niet nodig is bij een geregistreerd partnerschap. Daarnaast kan de scheiding anders verlopen. Zijn er geen minderjarige kinderen en bent u het met elkaar eens dat u het partnerschap wilt laten ontbinden, dan hoeft u niet naar de rechter. 

Zonder rechter

Bent u het met elkaar eens en heeft u geen minderjarige kinderen? Dan kunt u uw geregistreerd partnerschap zonder rechter laten ontbinden. U heeft wel een advocaat of een notaris nodig, die een overeenkomst maakt met uw verklaring dat u het geregistreerd partnerschap wilt laten ontbinden. In deze overeenkomst staan ook afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie, de verdeling van bezittingen en schulden, de afwikkeling van partnerschapsvoorwaarden en pensioen. U en de advocaat/notaris ondertekenen de verklaring. De getekende verklaring wordt naar de burgerlijke stand gestuurd van de gemeente waar destijds het partnerschap is geregistreerd en daarna is de ontbinding definitief.

Via de rechter

De scheiding bij een geregistreerd partnerschap voor ouders met minderjarige kinderen verloopt hetzelfde als bij stellen die getrouwd zijn. Het geregistreerd partnerschap moet via de rechter ontbonden worden.

Ook als een van de twee partners het niet eens is met de (gevolgen van de) ontbinding, is het noodzakelijk voor de andere partner die wel wil scheiden om via de rechter de ontbinding te verzoeken. In beide gevallen heeft u een advocaat nodig.  In de procedure via de rechter kunnen nevenvoorzieningen worden gevraagd over bijvoorbeeld de kinderen (het ouderschapsplan), de partneralimentatie, de verdeling van de gemeenschap van goederen en/of de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden. De rechtbank neemt de beslissingen op in een beschikking. Deze beschikking wordt ingeschreven in het partnerschapsregister van de gemeente waar het partnerschap destijds is geregistreerd en daarna is de ontbinding van het partnerschap definitief.

(bron; website van Baarle-Overes, advocatuur en mediation)