Hoe werkt scheiden bij geregistreerd partnerschap?

Scheiden voor geregistreerde partners

Een geregistreerd partnerschap lijkt in veel opzichten op een huwelijk. Het belangrijkste verschil is eigenlijk het ‘ja’-woord, dat niet nodig is bij een geregistreerd partnerschap. Daarnaast kan de scheiding anders verlopen. Zijn er geen minderjarige kinderen en zijn jullie het met elkaar eens dat jullie het partnerschap willen laten ontbinden, dan is het niet nodig om naar de rechter te gaan.

Zonder rechter

Zijn jullie het met elkaar eens en hebben jullie geen minderjarige kinderen? Dan kunnen jullie het geregistreerd partnerschap zonder rechter laten ontbinden. Jullie hebben wel een advocaat of een notaris nodig, die een overeenkomst maakt met jouw verklaring dat je het geregistreerd partnerschap wil laten ontbinden. In deze overeenkomst staan ook afspraken over bijvoorbeeld de partneralimentatie, de verdeling van bezittingen en schulden, de afwikkeling van partnerschapsvoorwaarden en pensioen. Jij en de advocaat/notaris ondertekenen de verklaring. De getekende verklaring wordt naar de burgerlijke stand gestuurd van de gemeente waar destijds het partnerschap is geregistreerd en daarna is de ontbinding definitief.

Via de rechter

De scheiding bij een geregistreerd partnerschap voor ouders met minderjarige kinderen verloopt hetzelfde als bij stellen die getrouwd zijn. Het geregistreerd partnerschap moet via de rechter ontbonden worden.

Ook als een van de twee partners het niet eens is met de (gevolgen van de) ontbinding, is het noodzakelijk voor de andere partner die wel wil scheiden om via de rechter de ontbinding te verzoeken. In beide gevallen heb je een advocaat nodig.  In de procedure via de rechter kunnen nevenvoorzieningen worden gevraagd over bijvoorbeeld de kinderen (het ouderschapsplan), de partneralimentatie, de verdeling van de gemeenschap van goederen en/of de afwikkeling van huwelijkse voorwaarden. De rechtbank neemt de beslissingen op in een beschikking. Deze beschikking wordt ingeschreven in het partnerschapsregister van de gemeente waar het partnerschap destijds is geregistreerd en daarna is de ontbinding van het partnerschap definitief.

(bron; website van Baarle-Overes, advocatuur en mediation)