Wat heb ik nodig om gezamenlijke ouderschap vorm te geven?

Wanneer jullie samen kinderen hebben, zullen jullie een nieuwe relatie in de vorm van gezamenlijk ouderschap moeten vormgeven. Vaak werken de oude (communicatie) patronen in deze nieuwe ouderrelatie door. Wanneer je merkt dat dit de huidige communicatie belemmert, is het verstandig om een professional te raadplegen om te kijken hoe jullie deze patronen kunnen doorbreken, zodat jullie je als ouders beter kunnen richten op de gezamenlijke opvoedtaak.

Het besluit om uit elkaar te gaan is vrijwel nooit een makkelijk besluit, vaak is er heel wat aan vooraf gegaan. Het is een ingrijpende gebeurtenis. Ook voor jou als ouder heeft dit tijd nodig om deze gebeurtenis en alles wat daaraan vooraf is gegaan, te verwerken. Je kunt dit zien als een rouwproces waarbij tijd en aandacht nodig is voor het verlies.

Wanneer je merkt dat de emoties die je voelt over de andere partner in de weg staan om als collega-ouders gezamenlijk ouderschap vorm te geven, is het raadzaam in gesprek te gaan met een professional zoals een algemeen maatschappelijk werker of een psycholoog, zodat je voor jezelf de scheiding kunt verwerken. Dat kan je uiteindelijk helpen om op een neutrale manier het gezamenlijk ouderschap vorm te geven.

Neem contact met het Scheidingspunt op, om in contact te komen met een algemeen maatschappelijk werker.